Artiesten

Zeynel Demir

Zeynel Demir is een Turkse saz speler, componist, zanger en leraar. Hij is geboren in Erzurum in Turkije, waar hij op is gegroeid in een familie met rijke muzikale traditie en al sinds zijn zevende de saz bespeeld. Inmiddels heeft hij een waslijst aan bijzondere prestaties op zijn naam staan, want naast dat hij al jaren les geeft is hij muziek regisseur en instrumentalist geweest voor folk dans groepen, was hij regisseur, arrangeur en componist van “Night of the Sultans” en “Anatolian Sun”, heeft hij 4 albums uitgebracht, vele awards gewonnen met koren die hij dirigeerde en is hij leadzanger van de Turkse folk muziek band “Group Mecaz” waarmee hij momenteel over de hele wereld optreedt.

 

Ozgur Peker

In de Turkse Saz-wereld is Ozgur Peker een van de grote inspirators, die bij de medemuzikant hoog in aanzien staat wegens zijn expertise. Hij is een echte saz-fanatiek en werkt momenteel als docent aan Universiteit Çukurova in Turkije. Bijzonder aan Ozgur is dat hij naast de originele saz ook vele andere instrumenten uit de saz familie bespeelt op hoog niveau.

 

Mutlu Kizilgedik

Mutlu is jong, maar vol zelfvertrouwen en gebruikt zeer bijzondere technieken tijdens het bespelen van de saz. Hij is geboren in Istanbul en zag de saz voor het eerst in de hand van zijn vader. Dit heeft hem geïnspireerd om vanaf zijn 11e veel te lessen bij verschillende leraren, waarna hij vanaf zijn 16e met bands begon samen te spelen en op te treden op festivals over de hele wereld. Na 1 jaar muziek te hebben gestudeerd aan de Istanbul University is Mutlu gestopt en naar Nederland verhuisd, waar hij vervolgens zijn studie aan Codarts heeft gevolgd en onder andere samen heeft gespeeld met Augsburger Philharmoniker (Concerto for Bağlama by Kemal Dinç) en het Nederlands Blazers Ensemble.

 

 

Eren Akasahin

De muziek van Eren Akasahin is een synthese tussen Anatolische folklore en westerse klassieke timbres, ook wel een vorm van hedendaagse Anatolische volksmuziek genoemd. Hij wordt gekenmerkt door een sterke gevoeligheid en authenticiteit, evenals door zijn creatieve interpretatie van zijn instrument. Eren heeft samen gewerkt met onder andere Kemal Dinc, Ahmet Aslan, Sakina Teyna en vele anderen artiesten. Daarnaast heeft hij met zijn grote idool Grand Maestro Domeniconi op mogen treden tijdens Ochsenfurter Guitar festival.

 

Orkun Agir

Orkun Ağır componeert eigentijdse klassieke muziek met lichte invloeden uit de Ottomaanse en Anatolische muziek. Zijn werken kenmerken zich door hun introspectieve en melancholische aard. Tijdens Saz Festival Lahey zal Orkun de saz combineren met de natuurlijke klanken van de Cello, welk gespeeld zal worden door cellist Mesra.

Seyyah
Speelplezier. Alleen daarom al is deze formatie het bekijken en beluisteren waard. Bijzonder aan het Seyyah Ensemble is dat ze graag experimenteren met het combineren van de saz met andere, bijvoorbeeld westerse instrumenten. Vaak als ze optreden nemen ze dan ook extra muzikanten mee waardoor hele originele creaties ontstaan. Seyyah is een echt voorbeeld onder de jongeren.
 

Turkuaz
Turkuaz is het Turkse koor uit Den Haag, onder leiding van Alper Kelekci. Ze zullen u meenemen naar diverse streken in Turkije met liederen van verschillende bekende zangers, dichters en componisten die bekend staan als de grondleggers van de Turkse Folklore Muziek. Het belangrijkste instrument van deze Turkse volksmuziek is de saz, welke dan ook begeleidend gespeeld zal worden door Alper.

Leerlingen AKM
Naast alle bovenstaande artiesten, zullen ook leerlingen van muziekschool AKM hun kunsten laten zien tijdens Saz Festival Lahey. De muziekschool wil leerlingen laten zien dat samen muziek maken leuk is, en dat ook de saz een podium heeft. Hiermee willen ze hun leerlingen dan ook motiveren en stimuleren om groots te durven dromen.

  • Black Facebook Icon

© 2019 by Festival Grand Bazaar